8 Kasım 2012 Perşembe

Bağışlamak

"Af olmadan hiçbir sevgi olmaz, ve sevgi olmadan bağışlama olmaz." - Bryant H. McGill

Zayıf asla affedemez. Affetmek güçlülerin niteligidir.
Mahatma Gandhi

Bağışlama nedir?


Genellikle, bağışlama kızgınlık ve intikam düşüncesinden uzaklasma kararidır. Gordugunuz zarar her zaman hayatın bir parçası olarak kalabilir ama bağışlamak size bu kavrami azaltmaniza ve size hayatınızın diğer olumlu parçalarına odaklanmanıza yardımcı olabilir. Affetmek, size inciten kisiye bile anlama, empati ve şefkat duygularına yol açabilir.

Bağışlama size zarar veren diğer kişinin sorumluluğunu inkar anlamına gelmez, ve bunu en aza indirmez veya yanlışini haklı çıkarmaz. Size yapilan hareketi mazeret kabul etmeksizin kişiyi bağışlayabilirsiniz. Bağışlama hayatıniza devam etmeye yardımcı olucak bir tür huzur barış getirir.

Affedici birinin yararları nelerdir?

Kin ve acınin gitmesi ve , merhamet, iyilik ve barış için bir yol acabilir. Affetmek sunlara yol açabilir:


  • Sağlıklı ilişkiler
  • Büyük manevi ve psikolojik iyilik
  • Daha az anksiyete, daha az stres ve daha az düşmanlık
  • Düşük kan basıncı
  • Daha az depresyon semptomu
  • Daha düşük alkol ve madde bağımlılığı riski 


Neden kin tutmak bu kadar kolay?

Eğer sevdiğiniz ve güven duydugunuz birinden zarar gorduğunuzde, kızgın, üzgün ya da karışık hale gelebilirsiniz. Eğer bu kırıcı olaylar veya durumlar üzerinde fazlaca durursaniz, kin, intikam ve düşmanlık icinizde kök salabilir. Eğer olumsuz duygularin olumlu duygular dışlamasına izin verirseniz, kendinizi acı ya da adaletsizlik duygusu tarafından yutulmus bulabilirsiniz.

Kin tutmanın etkileri nelerdir?

Eğer affetmez iseniz, her ilişki ve yeni bir deneyime öfke ve acı getirerek sürekli bunun bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz. Hayatıniz böylece o kadar yanlış bir sarmala girer ki mevcut konumuzdan zevk alamaz hale gelebilirsiniz. Depresif ya da endişeli hale gelebilirsiniz. Hayatınizin anlamı ve amacından yoksun, ya da manevi inançlar ile kavgalı olduğunuzu hissedebilirsiniz. Başkalarıyla değerli ve zenginleştirici bağlantılari kaybedebilirsiniz.

Nasıl affedici bir konuma ulaşırım?

Affetmek bir değişim süreci için bir taahhüdür. Başlamak için:


  • Belirli bir zamanda affetmenin degeri ve hayatınızdaki önemini iyi düşünün
  • Durumun hakikatlerini yansıtin,  bu duruma nasil bir tepki verdiniz, u arada hayatiniz ve sağlıginiz nasil etkilendi.
  • Hazır olduğunuzda, sizi rahatsız etmis kişiyi affetmeyi aktif olarak tercih edin.
  • Kendinize bictiginiz kurban rolunden yavasca uzaklaşarak kusurlu kişi ve durumun hayatınızdaki etkisinden ve kontrolunden kurtulun.
  • Kininizden uzaklastikca,  artık size zarar veren,  hayatinizi "ne kadar da canim acidi" seklinden tanimlama fikrinden uzaklasirsiniz. Hatta şefkat ve anlayış bulabilirsiniz.

Affetmek tam anlamıyla, sizi geçmişten gelen distorsiyonlardan uzaklastiran ve geleceginizi sınırlayan korkularin ötesine geciren yepyeni bir beyin kablolanmasidir -  sizi verilmemis bir sozun sefaletinden alip, fiziksel, duygusal ve ruhsal acidan yeni ve iyi nöron yollarinin inşa edildigi sağlıklı yaşama kavusturur.

Birini affetmezsem ne olur?

Bağışlamak, eğer sizi yaralayan kişinin yanlışini kabul etmez ya da kendi acisindan ve üzüntüsunden bahsetmedigi takdirde özellikle zor olabilir. Kendinizi sıkışmış bulursanız, diğer kişinin bakış açısından durumu düşünün. Neden o şekilde davrandigini kendinize sorun.Buna ek olarak, dünya görüşünüzü genişletmeyi düşünün. Hayatınızdaki insanlardan zaman zaman kusurlar bekliyoruz. Bir arkadaş sevilen ya da böyle bir ruhani lider, bir ruh sağlığı kuruluşu veya tarafsız olarak, akıllı ve merhametli olduğunu saptadığımız bir kişi ile konuşmak - Ayrıca, bir dergide yazmak dua etmek, meditasyon yapmak yararlı olabilir .

Af, uzlaşmayi garantiler mi?

Eger incitici olay, ilişkisini degerlendirdiginiz birinden geldiyse, affetmek uzlasmaya yol acabilir. Ancak bu her zaman böyle değildir. Uzlaşma suçlunun vefat etmiş olması halinde mümkün olabilir veya sizinle iletişim kurmak için isteksiz olabilir. Diğer durumlarda, uzlaşma uygun olmayabilir. Yine de, affetmek mümkündur - uzlaşma olmasa bile.

Ne bana zarar kişiyle etkileşim zorunda ama ben istemiyorsam?

Eğer henuz affedici konuma gelmediyseniz, size zarar veren kişiye yakın olmak ve stresli olabilir ve sizi gerebilir. Bu gibi durumlarda özel karsilasmalar ve toplantılara/bulusmalara katılmayi önlemeyi seçebilirsiniz. Kendinize saygı duyun ve en iyisi neyse onu yapin. Eğer toplantiya/bulusmaya katılmak isterseniz, bir miktar degisik hisler ve belki de daha yoğun duygular icinde olamak sizi sasirtmasin. Vicdaninizi ve zihninizi açık tutmak için elinizden geleni yapın. Bu deneyimin bağışlamada sizi ileriye taşımak için yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Ya bağışlayayacagim kişinin değişmezse?

Başka bir kişinin eylemlerini, davranış veya sözcükleri değiştirmesi sizin affetmeye bagislamanin amaci değildir. Affetmenin, huzur, mutluluk, duygusal ve ruhsal şifa getirerek sizin hayatınızı nasil değiştirebilecegini düşünün. Affetmek, diğer kişinin hayatınizda yaptigi tahribat gücünü onun elinden alabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder